Investirajte u Subotici
Idegenforgalom
http://www.adobe.com/go/getflashplayer

Notice: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'FROM `menu` WHERE `id` = '115' LIMIT 1' at line 1 in /home/sinvest/public_html/library/MYSQL.php on line 149

Warning: Creating default object from empty value in /home/sinvest/public_html/library/FUNCTIONS.php on line 188

 ...AHOL A TORNYOK AZ ÉGBE NYÚLNAK

A város legszűkebb központjában a Városháza (1908-1912) épülete dominál, melynek szépsége mindannyiszor ámulatba ejti az arra járót, ahányszor csak látja. A gyönyörű épületet Komor Marcel és Jakab Dezső, budapesti építészek tervei alapján építették magyar szecessziós stílusban. Ma a Városi Közigazgatási Hivatal, a Történelmi Levéltár, továbbá butikok és bankok kaptak helyet benne. A Városháza közvetlen közelében található a neoromantikus stílusban épült, monumentális Ferencesek temploma, amely 1901-ben kapta mai kinézetét.        

A Ferencesek templomától keletre van az Úr Mennybemenetele Pravoszláv Templom, amely 1730-ban épült, s azóta számos átalakításon, változáson esett át, miközben megőrizte alapvetően barokk stílusát. Nyugati irányban haladva az Avilai Szent Teréz Székesegyház tornyai láthatók. Ez a katolikus templom is barokk stílusban épült 1779-ben.

Szabadka tornyai közül nem hagyható ki az 1903-ban épült Zsinagóga kupolája sem, amely Európának ebben a részében egyike a legszebb zsinagógáknak.
A Városháza melletti, Zsolnay kerámiával borított kék és zöld szökőkút némileg megbontja, vagy kiegészíti az eddig leírtakat. Közelükben található a Városi Könyvtár is, melyet az erkélyt támasztó atlaszokról már messziről fel lehet ismerni. Ugyanezen a téren épült még 1853-ban a  színház épülete, mely egyike volt az első színházaknak az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Szimbóluma a hat klasszicista korinthoszi oszlop, melyek felújítás alatt állnak.

A korzón sétálva egész sorát láthatjuk a XIX. és XX. században épült különböző stílusú palotáknak. Ornamentikájával kiválik közülük a 4-es szám alatti épület, a valamikori takarékpénztár homlokzata. A Városházától mintegy száz lépésnyire van a város egyik legszebb szecessziós épülete, a Reichl palota, melyen egyedülálló módon ötvöződnek a drága anyagok és a művészeti elemek.

Szabadka nevezetességeit a sétaterek kötik össze, a járdák, melyek elegáns butikok, kellemes kávézók mellett haladnak el, a régi idők hangulatát idézve.


RENDEZVÉNYEK

Szabadkán és Palicson minden évszakban gazdag és sokféle kulturális, szórakoztató programok kerülnek megrendezésre.

A palicsi majálisnak már hosszú hagyomány van, és változatos programjaival, a vendéglátók kínálatával évente több tízezer látogatót vonz Palicsra
 
A városban minden év májusában megtartják a Gyermekszínházak Fesztiválját, amely világviszonylatban a legnevesebb ilyen típusú rendezvények közé tartozik. Július harmadik hetében kerül megrendezésre az Európai Filmek Fesztiválja, melyet a Palicsi Nyári Színpadon, a Nagypark százéves fáinak árnyékában tartanak meg minden évben. Gazdag kísérő program keretében mutatják be ilyenkor a legújabb európai filmalkotásokat.

Dužijanca aratóünnepség – az itt élő bunyevácok és horvátok aratóünnepsége, amely családi ünnep formájában jött létre, így hálálták meg Istennek az aratás sikeres elvégzését. Idővel ez a szokás Szabadkán a legéletszerűbb események egyikévé nőtte ki magát. A két hónapig tartó ünnepség csúcspontja Nagy Boldogasszony napja előtt két héttel következik be, amikor ünnepi körmenet járja be a város központját egészen a városi főteréig, ahol átadják a polgármesternek a megáldott, újbúzából sütött kenyeret.
Szeptember elején kezdődnek a Városnap alkalmából megrendezett többnapos kulturális és szórakoztató műsorok…

Szüreti Napok, minden évben, ősz elején rendezik meg, tulajdonképpen az alma és más gyümölcs szüretelésének, a zöldségfélék betakarításának a megünneplése, de egyben népművészeti rendezvény is. A szőlő és must kóstolás mellett, megkezdődnek az új bor ünneplésével kapcsolatos különféle események.

A városban még késő ősszel is szinte forr a levegő, ugyanis különféle események, számos koncert, kiállítás, népzenei fellépés követi egymást egészen a Szabadka Filharmónia csodálatos karácsonyi-újévi koncertjéig, melyet hagyományosan a Városháza dísztermében adnak elő.TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK

A Palicsot övező, minden évszakban lenyűgöző természetnek köszönhetően keletkezett a település és indult fejlődésnek a turizmus. A 7 km hosszú Palicsi-tó és az azonos nevű turisztikai központ mondén nyaralóhely és gyógyfürdő volt a századfordulón. Palics külalakja folyamatosan változott, fejlődött, korszerűsítették, de sikerült elkerülnie az iparosodás kísértéseit.

A tó környékén lévő Nagypark egyedülálló látványban és hangulatban részesíti az arra járót. Ennek a parknak a közelében van az Állatkert is, amely nemcsak gazdag növény- és állatvilágával vívta ki magának az elismerést, hanem azzal is, hogy az állatok elhelyezésekor humánus elveket követ, s ezenkívül edukatív programokat is szervez.

Szabadkától északkeleti irányban, tizenkét kilométernyire van a Ludasi-tó, az a hely, ahol vándormadarak seregei pihennek meg, megszakítva a Norvég fjordoktól a Nílus folyóig tartó vándorútjukat.
A Ludasi-tó sok madárfaj tartózkodási és költőhelye, eddig mintegy 238 fajtát jegyeztek, köztük 140 természeti ritkaságnak számít. A ramsari egyezményhez tartozó nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek legfontosabbjai között tartják számon. A tó környékén levő magányos és tanyasorok elválaszthatatlan egészet képeznek a gazdag természeti értékekkel.

Szabadkától a horgosi határátkelőhelyig haladva félúton találjuk a környék másik természeti rezervátumát, a Szelevényi pusztát, amely magyarországi védett területekkel határos. Harmincnál is több veszélyeztetett növényfajta honosodott itt meg. Szabadkától északra húzódik a különleges értékekel rendelkező Szabadkai homokpuszta, amely egyben gazdag vadászterület is.