O Subotici
Turizam
http://www.adobe.com/go/getflashplayer

 ...GDE TORNJEVI DOTIČU NEBO

Silueta Gradska kuće

(1908-1912) dominira najužim centrom grada, a svojom lepotom mami i oduzima dah. Velelepno zdanje je izgrađeno  u stilu mađarske secesije, po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakoba. Danas su u njoj svoje mesto našli gradska uprava, muzej, istorijski arhiv, butici  i banke.     U neposrednoj blizini Gradske kuće nalazi se Franjevačka crkva koja je svoj današnji izgled dobila 1901. i predstavlja monumentalno zdanje u stilu neoromantike.        

Istočno od  franjevačke crkve je još 1730. podignuta pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg koja je doživela  mnogobrojne adaptacije i promene, da bi u osnovi sačuvala tradicionalni barokni tip. Krećući se prema zapadu, nailazimo na tornjeve Katedrale sv.Tereze Avilske, baroknu crkvu iz 1779.god.

Ritam tornjeva upotpunjuje kupola Sinagoge, izgrađena 1903. jedna od najlepših u ovom delu Evrope. Kontrast tornjevima su plava i zelena fontana u žolnai keramici koje okružuju Gradsku kuću. U njenoj  blizini  se nalazi i Gradska biblioteka, prepoznatljhva po Atlantima koji nose barokni balkon. Na istom trgu nalazi se i pozorište, jedno od prvih na teritoriji Ugarske monarhije iz 1853., prepoznatljivo po šest klasicističkih, korintskih, stubova (trenutno se adaptira).

Šetajući korzom, ređaju se palate različitih stilova iz XIX i XX veka. Živopisnom ornamentikom, izdvaja se fasada nekadašnje štedionice u zgradi br. 4. Na stotinak koraka od Gradske kuće, smešten je jedan od najlepših secesijski objekata grada - palata Rajhl gde se na jedinstven način prožima arhitektura, skupoceni materijali i razigrana forma umetničkih zanata.

Sve znamenitosti Subotice objedinjuje pod vedrim nebom pešačka zona u kojoj su smešteni elegantni butici i prijatni kafići koji svojim duhom starih vremena pozivaju turiste.


MANIFESTACIJE

Kroz sva godišnja doba Suboticu i Palić prate bogata i raznovrsna kulturna i zabavna dešavanja.

Prvomajski uranak na Paliću, manifestacija sa dugom tradicijom, obiluje kulturno-zabavnim i ugostiteljskim sadržajima i iz godine u  godinu okuplja više desetina hiljada posetilaca.
Svakog maja se u gradu održava Međunarodni festival pozorišta za decu koji po svom renomeu spada među najznačajnije u svetu. U trećoj nedelji jula, na Letnjoj pozornici na Paliću, u hladu stoletnih stabala Velikog parka, održava se Festival evropskog filma, koji uz bogat prateći program promoviše najnovija ostvarenja evropskog filma.

Dužijanca – žetvena svečanost ovdašnjih Bunjevaca i Hrvata, koji je nastao kao oblik porodičnog slavlja i zahvale Bogu zbog završetka žetve, vremenom je prerasla u jedan od najživopisnijih događaja u Subotici. Svečanosti koje traju dva meseca kulminiraju u nedelju pre Velike Gospojine, kada svečana povorka defiluje centrom grada i stiže do glavnog gradskog trga, gde se gradonačelniku predaje osveštan hleb, umešen od novog žita.
Početkom septembra priređuju se višednevni kulturni i zabavni programi i u čast proslave Dana grada..

Berbanski dani, koji se održavaju  početkom jeseni, su proslava berbe jabuka i drugog voća, smotra proizvoda povrća i narodne radinosti. To je i prva proba kvalitetnog sazrelog grožđa, mušta i uvod u svekolike događaje u slavu vina.

U poznu jesen, grad vrvi raznim dešavanjima poput koncerata, izložbi, folklornih priredbi, sve do glamuroznog Božićno-novogodišnjeg koncerta Subotičke filharmonije koji se održava u Velikoj većnici Gradske kuće.


PRIRODNE VREDNOSTI

Priroda Palića, očaravajuća u svim godišnjim dobima, podstakla je stvaranje naselja i rađanje turizma. Palić, 7 km dugačko jezero i istoimeni turistički centar, bilo je mondensko letovalište i banja na prekretnici vekova. Izgled Palića je konstantno menjan, unapređivan i modernizovan, ali je izbegao iskušenjima industrijalizacije turizma.

Okolinu jezera krasi i pruža jedinstven ambijent Veliki park. U blizini Velikog parka smešten je ZOO vrt, prepoznatljiv ne samo po bogatom biljnom i životinjskom svetu već i po humanom konceptu smeštaja životinja i edukativnim programima.

Dvanaestak kilometara severoistočno od Subotice, nalazi se jezero Ludaš - mesto gde jata ptica selica putujući od norveških fjordova do reke Nil baš ovde nalaze svoje mesto za odmor.
Kao mesto gneždenja i boravka mnogih vrsta ptica, na Ludašu je do sada zabeleženo 238 vrsta od kojih su 140 prirodne retkosti. Ono predstavlja jedno od najvažnijih jezerno-močvarnih eko sistema u svetu, zajednice okupljenoj oko Ramsarske konvencije. Pojedinačni i ušoreni salaši u okolini jezera, predstavljaju nerazdvojivu celinu sa bogatim prirodnim vrednostima.

Na pola puta između Subotice i graničnog prekaza Horgoš smešten je drugi Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare“ koji se graniči sa zaštićenim delovima prirode u Mađarskoj. Ovde je dom našlo preko 30 ugroženih biljnih vrsta. Severno od Subotice, nalazi se Predeo izuzetnih odlika “Subotička peščara“ koja je  ujedno i bogato lovište.